De scherven lijmen

‘De scherven lijmen’ is een metafoor die in al de activiteiten van ContraPunt een hoofdrol spelt. We leven in een gefragmenteerde wereld die vergelijkbaar is met kapotgevallen aardewerk. De scherven van een als heel gedachte wereld liggen aan onze voeten. We hebben drie opties. Of we vegen de scherven onder mat en doen net alsof er niets gebeurd is. Of we proberen angstvallig de scherven weer zo in elkaar te lijmen dat niemand de breuklijnen ziet. Maar het aardewerk is niet voor niets kapot gevallen. Een veel interessanter optie is de derde. Hoe kunnen we met die scherven nieuwe dingen en elkaar lijmen?

Lezingen, projecten, methoden en activiteiten die ContraPunt ontwikkelt, staan altijd in verband met deze metafoor. ContraPunt heeft niet voor niets als ondertitel ‘cultureel constructiebureau’.

In de vorm van een aantal artikelen wordt deze metafoor verder onderzocht in de hoop dat daardoor op termijn een samenhangend concept beschreven kan worden.

Vooralsnog gaat het om losse artikelen die soms eerder gepubliceerd zijn, soms in de vorm van een lezing zijn uitgevoerd en soms voor dit hoofdstuk zijn geschreven. De diverse hoofdstukken zijn genummerd, maar zullen in willekeurige volgorde verschijnen.

Door op een van de titels te klikken wordt een pdf-bestand van het gekozen artikel zichtbaar

 

1 BEKIJK ’T MAAR, het beeld als venster op de werkelijkheid

2 CULTUREEL CONSTRUEREN, van klaslokaal naar oplossingsruimte

11 FLUID IDENTITY, archeology of the European DNA

13 ADEMRUIMTE, een paradigmawisseling op de grens van cultuur

14 Kinderen van nu ... vorm-gevers van de toekomst

S2 - Ontwerp en techniek © 2009-2022 Montay Media